пʼятниця, 15 грудня 2023 р.

День чаю _ грудень _ дистанційне навчання _ 2023

День чаю

Кожного року 15 грудня відзначається

День чаю – неофіційне свято, яке спочатку проходило у країнах, де виробляють чай: в Індії, Шрі-Ланці, В’єтнамі, Непалі, Індонезії, Бангладеш, Кенії, Уганді, Танзанії, Малайзії та Малаві.

Найбільш яскраво відзначають День чаю в Індії та Шрі-Ланці

Чай – це відомий усьому світові напій, який має дуже багато різновидів.

Найпопулярнішими видами є чорний (повне або майже повне окиснення листя) та зелений (зав’ялювання, сушка й скручування листа).



1.  Найдорожчий чай у світі різновид китайського чаю Да Хун Пао, його вартість сягає 250 тисяч доларів за 1 кг.

У світі залишилося лише 6 кущів цього сорту чаю, вік їх 350 років. У продажу знайти цей сорт неможливо, їм насолоджуються з останніх запасів високопоставлені особи Китаю.

2.  Винахідник чайного пакетика – американський підприємець Томас Салліван. У 1904 р. він зрозумів, що перевозити чай в металевих банках витратно, і спробував пакувати його в шовкові пакети.

Один клієнт Саллівана випадково впустив пакет у воду, і з’ясувалося, що напій не змінив свого смаку та аромату. Пізніше дорогий шовк замінили на більш дешеві матеріали.

3.  Зелений і чорний чай виготовляють з листя, зібраного з одного куща, але різними способами. Для зелених сортів чаю зібране листя попередньо обробляють парою (температура 170-180°С), потім сушать та видаляють зайву вологу, піддають окисленню протягом 2 днів і потім припиняють нагрівання. Зібране листя для чорних сортів чаю ферментують від 14 до 30 днів.

4.  Люди, які люблять чорний чай, рідше страждають від карієсу завдяки фтору, якій є в чайному листі. Фтор зміцнює емаль, попереджує розвиток бактерій та відкладення зубного каменю на зубах. Але тут є нюанс: щоб чай сприяв зміцненню емалі, пити його потрібно без цукру.

Немає коментарів:

Дописати коментар