День чаю
Кожного року 15 грудня відзначається
День чаю – неофіційне свято,
яке спочатку проходило у країнах, де виробляють чай: в Індії, Шрі-Ланці,
В’єтнамі, Непалі, Індонезії, Бангладеш, Кенії, Уганді, Танзанії, Малайзії та
Малаві.
Чай – це відомий
усьому світові напій, який має дуже багато різновидів.
Найпопулярнішими видами є чорний (повне або майже повне окиснення
листя) та зелений (зав’ялювання, сушка й скручування листа).
1. Найдорожчий чай у
світі – різновид
китайського чаю Да Хун Пао, його вартість сягає 250 тисяч доларів за 1 кг.
У світі залишилося лише 6 кущів цього сорту
чаю, вік їх 350 років. У продажу знайти цей сорт неможливо, їм насолоджуються з
останніх запасів високопоставлені особи Китаю.
2. Винахідник чайного пакетика – американський
підприємець Томас Салліван. У
1904 р. він зрозумів, що перевозити чай в металевих банках витратно, і
спробував пакувати його в шовкові пакети.
Один клієнт Саллівана випадково впустив
пакет у воду, і з’ясувалося, що напій не змінив свого смаку та аромату. Пізніше
дорогий шовк замінили на більш дешеві матеріали.
3. Зелений і чорний чай виготовляють з листя, зібраного з
одного куща, але різними способами. Для зелених сортів чаю зібране листя
попередньо обробляють парою (температура 170-180°С), потім сушать та видаляють
зайву вологу, піддають окисленню протягом 2 днів і потім припиняють нагрівання.
Зібране листя для чорних сортів чаю ферментують від 14 до 30 днів.
4. Люди, які люблять
чорний чай, рідше страждають від
карієсу завдяки фтору, якій є в чайному листі. Фтор зміцнює емаль, попереджує розвиток бактерій
та відкладення зубного каменю на зубах. Але тут є нюанс: щоб чай сприяв
зміцненню емалі, пити його потрібно без цукру.
Немає коментарів:
Дописати коментар